Oldalak

Keresés ebben a blogban

2011. november 25., péntek

Mint a narancs meg a héja...



A borsó héjából még nem csináltam eddig semmit, de a narancsé télen a legjobb illatos dekoráció. Jó pár éve még a középsulis koliban tanultam Tünditől ezt a nagyon egyszerű, olcsó, mutatós narancs díszt. Nem kell hozzá más, csak egy kés, egy működő fűtőtest, és sok-sok narancs. Lényegében nem plusz idő, mert a gyümölcsöt mindig meghámozzuk, csak most egy kicsit másképpen.


Az egyik lehetőség: körkörösen kell hámozni, hasonlóan az almához. A kép jobb oldalán lehet látni, hogy már a legelső vágásnál is kör formát alakítunk ki, ez lesz az alja a "virágnak". A másik végénél elkezdjük körbe-körbe tekerni a héjat, majd amikor a végéhez érünk, azt a nagyobb kör alakú részt a virág alá tesszük. Így elolvasva bonyolultnak tűnhet, de gyakorlatban nem lehet eltéveszteni, adja magát.



A másik lehetőség: szeleteket vágunk a héjából, de a narancs alsó részén ezek a vágások nem érnek össze. Óvatosan kell lefejteni a gyümölcsről a héját, hogy egyben maradjon.



Ezek után csak rá kell tenni egy meleg fűtőtestre (pl. radiátor, konvektor), s a hő hatására kiszárad, közben csodás narancs illat járja körbe a szobát. A második technikánál érdemes kiterítve ráhelyezni, mert összeugrik az egész, és  nagyon érdekes formákat hoz létre.


Egy-két jó tanács: ha a lakásod inkább párás, akkor érdemes teljesen kiszárítani őket, különben fura színekben fog pompázni. Szárazabb otthonokban ezzel nem lehet gond. Ha már nagyon porosak, inkább készíts újakat. Akár ajtódíszhez, adventi koszorúhoz is használhatod.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.