Oldalak

Keresés ebben a blogban

2011. augusztus 14., vasárnap

Éjjeliszekrény kartondobozból

Egyetlen gondom van a kartonból készült bútorokat árusító hazai és külföldi cégekkel: túl drágák a termékeik. Ahhoz képest, hogy környezetkímélőbb eljárásnak mondják, mégis ugyanazon az áron kapod meg, mint a többi bútort. Szeretném bebizonyítani, hogy némi leleményességgel a hétköznapi emberek pár  száz forint befektetésével és kartondobozokból egyedi bútordarabokat tudnak alkotni. Már volt egy bejegyzésem mini szekrényről régebben, de most részletesen bemutatom a munkafolyamatot is, hogy bárki elkészíthesse otthonában. Kezdjük a végeredménnyel, hogy meghozza a kedveteket:
Szükséges eszközök: olló, szike(sniccer), olcsó folyékony ragasztó, ragasztó stift (a "teccós" tökéletesen megfelel a célnak), csomagolópapír kb. 200cm X 70cm-es, 2 egyforma kartondoboz, vonalzó, ceruza.   Valószínűleg ezek közül a legtöbbet meg sem kell venned, dobozt nagyobb üzletekben tudsz kérni, vagy az üzletek mögötti/melletti konténereknél találsz.

1. Szerezni kell két azonos méretű kartondobozt. Tipp: a legjobb a pelenkás doboz.


2. Miután megálmodtad a szekrénykéd stílusát, annak megfelelően rajzold meg a felső vonalakat. Segítségemre volt egy vonalzó, de szinte bármit használhatsz sablonnak.


3. Sniccerrel a vonal mentén levágod a felesleget. A képen egy "multi cutter"-t látsz, ez egy elektromos olló, nagyon könnyű vele bánni. Valójában nekünk is csak azért van, mert ajándék volt a fúró mellé:), a sniccer is tökéletesen megfelel a célnak.


4. A levágott darab sablon lesz a másik oldalon.


5. A negyedik oldalon a felső részről csak a "fület" vágtam le, a maradékot behajtottam, hogy ez tartsa majd meg a felső polcot. Tipp: A behajtásnál a vonalzó hosszabbik oldalát szorítsd a kartonhoz, így nem fog megtörni.


6. Most jöhet az alsó rész: vonalzóval jelöld ki a fiók és az alsó tároló helyét. Vágd ki a szikével a fiók helyét, de az alsó résznél hagyd meg a papírt ahogy a képen látod, s végül ragasztóval rögzítsd a doboz aljához belülről. 


7. Most következik a másik karton: Kell egy lap a tetejére, valamint a maradék fülekből három darab.

8. Elvileg ennyi marad a kettes számú kartonból, ebből kell annyit levágni, hogy összehajtva, pont a fiók aljáig érjen a doboz. Tehát keresztben kell elvágni, csak előtte vonalzóval le kell mérni a doboz belsejében a fiók részig tartó magasságot.

9. Összehajtás után félbe vágott dobozt kapunk, a füleket a tetején össze kell ragasztani folyékony ragasztóval.


10. Ha ez kész, a fél dobozt belecsúsztatod a nagy dobozba. Ez még jobb tartás ad neki, továbbá ez tartja meg a fiókodat. Azért kellett két egyforma doboz, hogy ez a művelet ilyen könnyű legyen. Ha nem egyformák, akkor egy U-alakot kell hajtogatnod a dobozba, de ebben az esetben érdemes hozzáragasztani az oldalakat.


11. A felső behajtást is leragasztottam az oldalakhoz, valamint a három maradék fület méretre vágtam, majd hozzáragasztottam a doboz belső oldalához, így adva egy tartó részt a felső polcnak.


12. Most már rá lehet ragasztani a felső részt is, lesz valami, ami megtartja. Van még két megoldás ehhez a részhez: egy L-alakot kell kivágni kartonból, és az alsó szárát hozzáragasztani a belső oldalhoz, vagy készíteni még egy "belső" dobozt.

13. A karton másik feléből ki tudod vágni  a fiókot. Nekem nem maradt elég nagy darab, így több részből ragasztottam össze. A lényeg, hogy rajzolj egy téglalapot, a téglalap négy oldalához tartozik a fiók négy oldala. A két azonos méretű oldalhoz rajzolj 2-2 fület, így könnyebb megragasztani.


14. Majd vágd ki, ragaszd össze, csak arra ügyelj, hogy ne akadjon meg a fiók a szekrényben,. Ha kell, akkor vágj le a tetejéből.

15. Kész a natúr éjjeliszekrény!


16. Ezt vontuk be csomagolópapírral. Ha te is íves szekrényt csinálsz, a csomagolópapírt ne felejtsd el bevágni az ív különböző pontjain, különben csúnyán meggyűrődik.
 Nekünk ez négyszáz forintba került, mert vettünk csomagolópapírt és ragasztót, az iskolakezdés miatt most kedvezményesen lehet szinte mindenhol vásárolni. Érdemes kipróbálni, mindenki az egyéniségéhez és a szoba stílusához tudja igazítani. Ha megunod, csak ki kell dobni a szelektív gyűjtőnél...
Elkészítési idő: egy szabad délután kb.:)
Mindenkinek jó munkát! Engedjétek szabadjára a fantáziátokat! Az elkészült szekrénykékről küldjetek nekem képeket legyen akár pink vagy neonzöld!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.